Erdem Projemiz Hakkında Bilgilendirme

Erdem Projemiz Hakkında Bilgilendirme

ERDEM NEDİR?

          Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 'İmam Hatip Okulları öğrenci başarısının arttırılmasına yönelik ARGE çalışması' kapsamında öğrencileri akademik başarı, bilimsel, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerle desteklemek amacıyla "Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM)" DESTEK 2021 projeleri uygulanmaktadır.

14.12.2021 327

ERDEM NEDİR?

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 'İmam Hatip Okulları öğrenci başarısının arttırılmasına yönelik ARGE çalışması' kapsamında öğrencileri akademik başarı, bilimsel, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlerle desteklemek amacıyla "Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM)" DESTEK 2021 projeleri uygulanmaktadır.

Erdem Projelerinde amaç;

·         İmam hatip okullarında fırsat ve koşullar ile mevcut kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması

·         İhtiyaç duyulan alanlarda planlı ve sürekli iyileştirme anlayışıyla kurum merkezli çalışmalar yapılması

·         Okulların kendi potansiyelleri doğrultusunda hazırladıkları projeler ile eğitim ve öğretimin iyileştirilmesi

Erdem proje öncelikleri;

o   Akademik başarının arttırılması

o   Kişisel ve mesleki gelişim

o   Bilimsel çalışmalar ve yenilikçi fikirler

o   Kültür ve sanat

o   Fiziksel aktivite, spor ve sağlık

o   Toplumsal sorumluluk ve gönüllülük

HATTA KALMA HAYATTA KAL PROJEMİZ NEDİR?

Okulumuzda 450 öğrenci ve 47 öğretmen bulunmaktadır. Öğrencilerimizin tamamı kız öğrencilerden oluşmaktadır. Rehberlik servisimiz tarafından okulun rehberlik ihtiyacını belirlemek amacıyla her sene Mayıs ayında anket düzenlenmektedir. Bu anketlerde sürekli olarak veli ve öğrencilerimizin Teknoloji Bağımlılığını önlemek konusunda talepleri ortaya çıkmaktadır. Bu talepler doğrultusunda rehberlik servisi tarafından çalışmalar yapılmış da olsa ihtiyacı karşılayacak bir sonuç elde edilememiştir. Bu sebeple okulumuzun genel ihtiyacı olduğu düşünülen Teknolojinin doğru kullanımı, bağımlılığın önüne geçilmesi, teknoloji yerine alternatifler sunmak amacıyla 'Hatta Kalma, Hayatta Kal!' sloganıyla bu projeye ihtiyaç duyulmuştur.

Covid 19 sürecinin seyrine bağlı olarak zaman zaman okulların kapatılıp uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte teknoloji kullanımı hayatımızın vazgeçilmezlerinden oldu. Sosyal izolasyon kısıtlamaları insanların günlük yaşamlarında ve ruh hallerinde ani değişiklikler ortaya çıkarmış ve bu durum, bilhassa çevirim içi oyunlar ve sosyal medya olmak üzere dijital eğlence tüketiminde de artışa yol açmıştır. İnternet kullanımı çeşitli sosyal faydalar sağlasa da aynı zamanda birçok öğrencide psikolojik ve zihinsel sorunlara yol açmıştır.

Türkiye'de öğrenme süreçlerinde teknoloji desteği konusunda bilhassa altyapı anlamında ciddi çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Altyapı çalışmaları önümüzdeki dönemde hızını kesmeden devam edecek ve tüm okullarımızın teknolojik imkânları daha fazla iyileştirilecektir. İlerleyen süreçte içerik ve nitelik yönelimli bir bakış açısıyla, çocuklarımızın bilişim teknolojilerini çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlarda "üretim", "sorunlara çözüm geliştirme" ve "hayallerini hayata geçirme" aracı olarak kullanmaları hedeflenmektedir(MEB 2023 Vizyonu).Projemizin genel amacı öğrenci ve velilerimize teknolojinin doğru kullanımını öğreterek izleyen değil üreten bir kitle yaratmaktır. Proje faaliyetlerini yaparken başlıca amaçlarımız;

1-Okulumuz öğrencilerine teknoloji bağımlılığı ile ilgili anket uygulaması yaparak risk gruplarını belirlemek ve bağımlılığa dönüşmeden müdahalede bulunmak.

2-Okulumuza Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesinden bir uzman çağırarak öğrencilerimizi teknoloji bağımlılığı konusunda bilgilendirmek ve farkındalık sağlamak.

3-Okulumuz öğrencilerine yönelik teknoloji bağımlılığı ile ilgili resim ve hikaye yarışmaları düzenleyerek farkındalık oluşturmak.

4-Öğrencilerimizi İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli tarafından  trafiğe kapatılan bir alanda toplu bisiklet sürme etkinlikleri yaparak hareketsiz yaşamın önüne geçmek

5- Doğa gezileri yaparak unutulmaya yüz tutan sokak oyunlarını oynamaya teşvik ederek teknolojiden uzaklaştırıp fiziksel aktivitelerini arttırmak.

6-Akran eğitimi modelini kullanarak büyük sınıfların küçük sınıflara zeka oyunları öğretmesiyle öğrencilerimiz arasında sanal arkadaşlık yerine gerçek arkadaşlıkların gelişmesini sağlamak.

7-Açık havada kitap okuma etkinliği ile hem öğrencilerimizde hem de çevrede kitap okuma bilincini yerleştirmek.

8- Okçuluk ve tekvando eğitimiyle öğrencileri tanıştırarak yeteneklerini ortaya çıkarmak.

9- Erdemli Belediyesi sponsorluğunda okulumuz bahçesine kurulumu yapılacak olan spor parkurları ile  öğrencilerimizin fiziksel aktivitelerini arttırmak.

10-Okul öğrenci ve öğretmenlerimize yönelik verilecek olan Web2.0 araçlarının eğitimde kullanılmasına yönelik seminer sayesinde hem öğrencilerimize internetin güvenli kullanımını öğretmek hem de yapacağımız EBA içerik üretme yarışması sayesinde öğrencilerimizin 21. Yüzyıl gerekliliklerini yerine getiren, dijital okuryazarlığı olan, web tabanlı ve proje tabanlı öğrenme gerçekleştiren bireyler olmalarını sağlamak.

PROJE ÇALIŞMALARIMIZ NELER?

Proje çalışmalarımıza 6 Eylül 2021 tarihinde başladık.

1.Hafta:Proje ekibinin oluşturulması

2.Hafta:Proje bütçesi harcamaların planlanması

3.Hafta:Proje malzeme ve hizmet alımı çalışmaları

4.Hafta:Proje gelir-gider tablosu oluşturulması

5.Hafta:Proje katılımcısı öğrenci kriterlerinin belirlenmesi

6.Hafta:Proje katılımcı veli, öğretmen  kriterlerinin belirlenmesi

7.Hafta:Projenin okul öğretmenlerine, veli ve öğrencilerimize tanıtım toplantısı

8.Hafta: Proje tanıtım dosyasının hazırlanması

9.Hafta:Proje hazırlık çalışmalarının başlatılması

10.Hafta: Projenin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tanıtımı, proje görünürlük çalışmaları/bürokrat ziyaretleri

11. Hafta: Öncelikle okulumuz öğretmenleri arasında farkındalık oluşturma amaçlı teknoloji ve eğitim içerikli kitap okuma etkinliği yapılması.

12. Hafta: Okulumuz öğrencilerine teknoloji bağımlılığı anketi uygulanması

13.Hafta: Okulumuz öğretmen, öğrenci ve velilerine yönelik teknoloji bağımlılığı ile ilgili seminer düzenlenmesi

14.Hafta: 6. ve 7.Sınıf öğrencilerimiz ile birlikte açık havada kitap okuma etkinliği yaparak okuma bilincini geliştirme ve çevrede farkındalık oluşturma, etkinliğimizin ulaştığı kişilere diyanet vakfı yayınları ücretsiz kitap dağıtımı yapılması

15.Hafta: Trafiğe kapalı alanda okulumuz 7.sınıf öğrencileri ve öğretmenlerimizin katılımı ile bisiklet sürme etkinliği yapılması

16.Hafta: Teknoloji bağımlılığı ile ilgili ödüllü resim ,hikaye ve kitap okuma yarışmalarının okulumuz öğrencilerine duyurulması

17.Hafta: Okulumuz öğretmen ve öğrencilerine yönelik, güvenli internet kullanımı ve internette eğitime yönelik içerik üretme seminerinin il milli eğitim ar-ge bölümü tarafından verilmesi

18.Hafta: Okulumuz öğrencilerine web2.0 araçları kullanarak eba içerik üretme yarışması duyurusunun yapılması

19.Hafta: Okulumuz öğrencilerinin okçuluk ve tekvando sporu ile tanıştırılması (okulumuz spor sahasında okçuluk faaliyetleri yapılacak, okulumuz jimnastik salonunda tekvando alıştırmalarının yapılması)